Svart ris – Det förbjudna riset

Svart ris, "Det förbjudna riset" receptHäromdagen köpte jag en påse svart ris – ”Det förbjudna riset” stod det på påsen. Och sådant kan man ju inte motstå att prova på! 🙂  Det svarta riset sägs komma från Kina och att endast Kejsaren hade rätt att äta av riset som idag sägs ha hämmande effekt på cancer och Alzheimer.

Svart ris är ett hälsosamt ris och innehåller nyttiga kostfibrer, vitaminer, mineraler och protein. Riset är nyttigare än både blåbär och råris eftersom det innehåller mycket antioxidanter.*

Hur smakar det då? Svart ris påminner lite om råris men är ett mycket mer elegant ris. Riset har en lite nötig karaktär och ett skönt tuggmotstånd. Två av mina barn vågade på sig att smaka, varav den ena tog.

Hur kokar man svart ris?
Enklaste sättet är att först skölja av riset ett par gånger och sedan fylla en kastrull med kallt vatten och sedan lägga i riset. Låt vattnet koka upp, lägg i en buljongtärning och/eller salt och rör om och lägg på ett lock. Låt riset koka i cirka 20–30 minuter (provsmaka gärna riset under koktiden för att se om det är tillräckligt mjukt). Häll av vattnet och lägg tillbaka riset i kastrullen. Ringla lite olivolja över, rör om och servera.

Svart ris, Det förbjudna riset, recept
Här förbereder jag ett tricolore-ris: Vitt, rött och svart ris. Recept på tre-färgat ris hittar du i kommande inlägg.

*https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rice

* * *
Detta är inlägg #21 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*