Vegetarisk dolma med kikärtor och valnötter

 

Irakisk dolma, vegetarisk fyllning, kikärtor och valnötterIdag provade jag lite annan fyllning på dolma – vegetarisk med ris, kikärtor, valnötter, mynta och massor med citron. Precis som det ska vara i en irakisk dolma. Här tog jag bara två citroner men man kan öka på med lite mer om man gillar dem sura. De blev riktigt goda så de här kommer jag att göra igen.

Recept för fyra personer:
4 dl ris
3 salladslökar
5 vitlöksklyftor
1 dl kikärtor
1 dl valnötter
2 dl persilja
0,5 msk svartpeppar
2 gula lökar
3 msk torkad mynta
1 msk salt
2 citroner
3 msk granatäppeljuice

Sås att hälla över dolman
2 msk tomatpuré
1 dl olivolja (minst)
Salt
Peppar
 
Övrigt
Potatis till botten av kastrullen för att det inte ska bränna fast.
Tallrik som ska fungera som tyngd på dina dolma, detta för att dolman inte ska vecklas upp av det kokande vattnet.
 
Så här gör du:
  1. Skölj riset noga och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre.
  2. Skölj vinbladen om det behövs.
  3. Finhacka salladslök, vitlök, kikärtor, valnötter, persilja, gula lökar noggrant. Blanda ihop med riset och häll över citronen från apelsinerna och granatäppeljuicen, häll på mynta, salt och peppar. 
  4. Skala potatis och skiva 1 cm skivor och fyll botten av kastrullen. 
  5. Nu till det roliga! Har du gjort sushi klarar du detta galant! Veckla ut vinblad och skär bort stjälken. Lägg 0,5-1 msk av blandningen på bladet, vik över stjälkkanten över blandningen och sedan sidokanterna, fortsätt redan rulla så spänt du kan. Placera rullen i kastrullen och fortsätt med nästa. Packa dina rullar tätt, tätt.
  6. Dags att blanda ”såsen”! Rör ut tomatpurén och saltet med lite hett vatten – se till att inga klumpar av tomatpurén finns kvar. Häll sedan såsen över dolman och häll sedan olivoljan över. Häll på kokande vatten till det täcker helt. Lägg på ditt fat så att dolman ligger kvar. På med lock och låt koka på fyran i cirka 45-60 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta. Min dolma brukar stå minst 1,5 timme på spisen.

Här kan du se hur man rullar dolma. Ta lite mindre fyllning äv vad som visas i filmen bara. De riskerar att öppna sig om man inte packar dem tätt eller har en ordentlig tyngd som håller dem på plats.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*