Ghormeh Sabzi (sebsi ghorme)

Sebsi ghormeGhormeh sabzi är en persisk lammgryta med bönor och örter. Man kan antingen använda röda bönor eller one-eyed-peas (svartögda bönor)  eller som i mitt fall kikärtor – jag tycker det är godare.

Rätten är proppad med nyttiga örter och får en härlig surhet av den torkade limen som kokar med. Örter som ger smak är bl a persilja, koriander, spenat, dill och bockhornsklöver.

Ghormeh SabziI butiker med sortiment från mellanöstern kan man hitta torkade färdiga örtblandningar vilket är bra då man kanske inte alltid hittar de färska beroende på säsong. Torkade kan man ju också förvara hemma på ett helt annat sätt än färska.

Till den här rätten har jag använt torkade, ungefär halva förpackningen. Om du vill prova med färska, finns cirkamått på de olika ingredienserna lite längre ner.

Ingredienser (cirka 6 personer):
1 bit lammkött/person med eller utan ben (går också bra med tärnat kött utan ben)
1 st hackad lök
4 st hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré (kan uteslutas och ingår nog egentligen inte i rätten, men vi tycker det är gott)
4 st torkad lime
1 krm gurkmeja
1 brk kikärtor (ca 500 gram)
0,5 sats torkade örter av blandningen ”ghormeh sabzi” (purjolök, persilja, dill, spenat, koriander, bockhornsklöver)
Salt och peppar efter smak

För den som vill använda färska örter är det fördelat ungefär så här: 5 dl finhackad persilja, 2 dl hackad spenat, 1 dl finhackad dill, 1 dl finhackad koriander, 3 dl finhackade salladslökar, 2 msk torkad bockhornsklöver,

Ghormeh SabziGhormeh SabziGhormeh SabziGhormeh SabziGhormeh Sebzi

Så här gör du:

 1. Lägg köttbitarna i en stor kastrull, salta och peppra och bryn dem runt om i lite olja.
 2. Lägg i den hackade löken, vitlöken, gurkmeja och låt fräsa till löken blir glansig.
 3. Tillsätt tomatpuré och rör om noggrant. Låt fräsa ytterligare ett par minuter, men se upp så tomatpurén inte bränns.
 4. Lägg i torkad lime (som du gjort några hål i med en kniv, se upp så du inte skär dig), kikärtorna (eller de röda bönorna vilket du nu föredrar) och häll på vatten så det täcker och lägg på lock och låt koka i cirka en timme.
 5. Efter cirka en timmes koktid: Kan du göra i ordning örterna. Har du valt färska örter finhackar du dessa och fräser i lite olja till du börjar känna dofterna, de ska inte brännas, men kommer att mörkna. Använder du torkade örter kan du blötlägga dem lite innan du steker dem i olja så att det inte ”dammar” så  mycket. En del lägger de torkade örterna direkt i grytan, men smakerna kommer fram betydligt mer om man steker dem i lite olja innan man lägger i dem i grytan. Det doftar ljuvligt! 
 6. Lägg sedan ner de stekta örterna i grytan och låt koka på medeltemperatur ytterligare en timme, gärna längre. Rör då och då så att det inte bränns vid.

Serveras med ris och en härlig sallad till.

11 kommentarer

 1. Hej

  Denna hemsidan tyckte jag jättemycket om, en liten liten kommentar hade jag, irakier har lite annorlunda recept en den persiska sebzi, vi kallar den marget spenagh (spenat gryta)

  • Visst är det så, den irakiska har spenat som bas, mitt persiska recept är från Iran. 🙂 Hoppas jag kan lägga ut ett irakiskt recept på rätten här så småningom. 🙂

 2. Hej Lisa! Jag vill tacka dig för receptet ,underbar.lycka till;)

 3. Jag undrar när kommer ni lägga spenat gryta recept,? tack i förhand.

 4. Jag föredrar mer spenat gryta, det skulle vara mycket snällt om jag fick detta recept.
  älskar denna sida som lärt mig mycket

  • Salam / Hej! Åh, ja – spenat är ju så gott! Ska se vad jag kan göra! Det får väl bli en spenatgryta nu i veckan. 🙂

 5. Hej. Ska man inte ja salt el peppar ?

  • Jo absolut! Jag hade inte skrivit det i ingredienserna, men det står att man ska sätta till salt och peppar i hur man gör . Tack snälla för att du såg det!

 6. Catty zerehband

  Hej
  I Ghormeh sabzi finns ingen kikärtor,, ENDAST rödabönor..
  Sen finns det torkade ghormeh sabzi elr stuvade ghormeh sabzi blandning i livsmedelsbutikerna …

  Den du menar är arabisk spenatgryta då man har i svartögda bönor !!
  Det är stor skillnad på dessa rätter!!
  Du kunde ha skrivit ett twist av rätten ghormeh sabzi..

  • Tack för din kommentar Catty. Om du hade läst hela inlägget så hade du också sett att jag skrivit att Ghormeh Sabzi normalt innehåller röda bönor liksom att man kan köpa färdigtorkad kryddblandning (finns en liten bild på den kryddblandningen här ovan). Många som lagar denna rätt använder svartögda bönor istället för röda. Själv gillar jag kikärtor bäst i denna gryta. Det är det härliga med matlagning – att man kan variera smakerna. Den arabiska spenatgrytan har jag aldrig smakat, ska kolla in den, tack för tipset.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*