Irakisk khouzi, lamm kokt i tomat (khozi, kozi)

Irakisk khouzi, lammkokt i tomatsås

När man är ledig, eller hemma med sjuka barn som jag är idag, passar det bra med lite längre långkok. Khouzi är en långkörare men ändå enkel att få till eftersom att det som tar tid är själva kokningen – och den klarar sig i princip nästan helt utan tillsyn.

Khouzi serveras ofta till fest och kan då bestå av ett helt ungt lamm som man helst tillagar i en tannour-ugn. Här hemma får man ta till lite mindre bitar – och det går också bra att bara koka lammet. Att tillsätta tomatsås ger en härlig smak till lammet och en god sås att hälla på ris eller doppa bröd i.

Ingredienser för fyra personer:

  • 4 bitar lamm (räkna med 1 bit per portion)
  • 2 gula lökar
  • 2 lagerblad
  • 1 köttbuljong
  • 1 brk krossade tomater
  • vatten
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 tsk sju kryddor (finns färdigblandad eller gör egen, recept finns här)
  • 2 noomin basrah (torkade limefrukter
  • 1 dl russin (kan uteslutas men väger upp det beska från den torkade limen)

Så här gör du:

  1. Tvätta köttet och lägg i en kastrull. Häll på vatten så det täcker. Skala och dela 1 lök i 2 bitar och lägg ner i grytan. Stick med en kniv ett par gånger i de torkade noomin basrah och lägg ner tillsammans med lagerbladen. Låt sjuda och skumma av vartefter.
  2. Under tiden hackar du den andra löken och steker glansig utan att brännas i en stekpanna. Häll sedan i gurkmeja, sju kryddor och de krossade tomaterna. Salta efter eget tycke och låt sjuda någon minut.
  3. När buljongen i lammgrytan är helt klar (färdigskummad) häller du ner tomatblandningen och buljongtärningen. På med lock och låt sjuda i cirka 1,5-2 timmar. Titta till grytan då och då så att det finns tillräckligt med vatten kvar, i annat fall fyller du på.
  4. När köttet kokat så länge att det faller i sär när du petar med en gaffel är det dags att servera.

Gott med citron till att pressa över. Till det här äter man med fördel ris. Recept på ris hittar du här.

Irakisk Khouzi, lamm kokt i tomat

Receptet kommer från kokboken ”The Complete Middle Eastern Cookbook, fast lite modifierat av mig.

* * *
Detta är inlägg #94 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

En kommentar

  1. Kan man använda vanliga grytbitar av lamm eller måste de vara ”stora bitar”? 🙂

Lämna gärna en kommentar :)