Sightseeing i en souk i södra Irak

En ”souk” är en marknadsplats där allt mellan himmel och jord säljs. Det är ett kommersiellt kvarter – ofta flera kvarter. Det finns små-soukar och så stora så att man lätt irrar bort sig. En del soukar är under bar himmel, andra en blandning av butiker och små stånd som står på gatan. Vissa har enkla tak som skydd för regn och sol. Det finns också höga våningshus med köpcentrum som kallas för souk.

Från början låg souken utanför städerna där in- och utresande kunde både köpa och sälja olika produkter. Idag är souken en central plats med mycket trafik och boende runtomkring. Souken är också en central knutpunkt, där möten och kontakter knyts i vänskap eller för affärer.

En souk är ofta kategoriserad i varor, skobutiker t ex ligger ofta vägg-i-vägg, liksom mattbutiker och kvinnokläder. Ett kvarter kan vara inriktat på vvs-artiklar och nästintill ligger stråket med köttmarknaden.

Det är en salig blandning och som du förstår och kommer att se kan man köpa allt möjligt i en souk. Guld, leksaker, skönhetsprodukter, mattor, skor, tyger, höns, frukt, kött, geymar, dadlar etc etc.

Det är en upplevelse att besöka en souk i södra Irak och känslan är unik i jämförelse med andra soukar i mer turistvänliga områden som t ex Dubai, Kuwait och Sharja.

Är det dyrt i souken? Beror lite på vad man köper. Vuxenkläder är dyrt. Det finns både bra kvalité och lite sämre. Men det mesta är överlag ganska välsytt. Barnkläder är desto billigare. Guldpriset ligger några kronor under. Väskor och skor är billigt, liksom mat, kryddor och sötsaker. Självklart finns det mängder av krafs gjort i plast som kostar knappt några kronor och går sönder i samma stund man använder det. Precis som en riktig souk ska vara!

Klädseln då? Kvinnorna i södra Irak har alla sjal. Jag såg inte en enda kvinna utomhus som inte bar sjal. De allra flesta bär den irakiska abayan, som är ett specialsytt plagg som ”hängs” på huvudet och fästs med gummiband under haken eller i nacken. De som är vana klarar sig utan säkerhetsanordningar. Abayan går ända ner till marken och ofta släpar den i marken. Jag fick min tillsydd i Iran och hann få lite övning innan vi landade i Irak. Känslan är speciell när man bär plagget och det kändes också tryggt som svenska. Även om mitt ansikte avslöjade att jag inte hörde hemma där, kunde jag någorlunda smälta in anonymt bland människor. Då lyftes det nog mer på ögonbryn när vi kom dragandes med barnvagn och våra ljushåriga barn.

Männen har också dresscodes, om än inte lika hårt hållna. Många män bär en dishdashe, en lång klänning som finns i både ljusa och mörka toner, antingen enfärgade eller i väldigt diskreta mönster. Ofta bärs en kavaj över dishdashen. Ett annat plagg som många män bär ihop med dishdashen är den traditionellt manliga sjalen (”schmaugh”). Du känner säkert till Palestinasjalen – Irak har en precis likadan med skillnaden att färgerna är svarta och vita. Sjalen kan vikas på flera olika sätt och hålls fast på huvudet med hjälp av en ”eqal”. Eqal påminner om ett mycket styvt rep, men kan vara både av lindat snöre och i plast. Ändarna överlappar varandra och bildar en ring som läggs på huvudet och på så sätt håller fast sjalen.

Ja, nu ska jag inte babbla mer, utan bjuder på några bilder från vår resa. Korten är tagna från två souker som vi besökte, Shough al Shouk och från Nasriyah souk.

 

suq i irak7

suq i irak9

suq i irak

suq i irak10

suq i irak11

suq i irak12

suq i irak13

suq i irak14

suq i irak15

suq i irak16

suq i irak17

suq i irak18

suq i irak19

suq i irak20

suq i irak21

suq i irak22

suq i irak24

suq i irak27

suq i irak28

suq i irak29

suq i irak40

suq i irak41

suq i irak42

suq i irak43

suq i irak44

suq i irak46

suq i irak47suq i irak45

 

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*